Diakonal utbildning

Diakonal utbildning är till för dig som vill:
– utbilda dig till diakon inom Equmeniakyrkan
eller
– utbilda dig för att arbeta socialt och karitativt i församling/civilsamhället
eller
– fördjupa dina kunskaper och arbeta vidare i ditt yrke (t.ex. sjuksköterska, lärare, fritidsledare, musiker, dramapedagog etc.)

Arbetet som diakon i kyrka och/eller i samhälle utgår från människors behov. Diakonin ser olika ut men perspektivet är alltid underifrån. Att se människan, att stödja den som behöver stöd, skapa trygga miljöer men också ett aktivt arbete för att undanröja orättvisa och orättfärdiga ordningar som också finns i vårt land.

Diakonal utbildning på Bromma folkhögskola är på deltid under två år som även innehåller kursen “Bibeln och religionerna” 15 hp på Enskilda Högskolan i Stockholm (EHS).

Termin 1, 2 och 4 är majoriteten av undervisningen förlagd till Campus Bromma (måndag och tisdag) och kan också innehålla fjärrundervisning. Utöver dessa schemalagda dagars studier tillkommer självstudier, projekt och en församlingsstudie som kan bedrivas på annan ort.

Termin 3 har ett flexibelt schema. Det innebär i genomsnitt 2-3 dagar per vecka (måndag till onsdag) på Campus Bromma. Undervisningen sker i samverkan med Enskilda Högskolan Stockholm (EHS). 50% sker inom ramen för högskolan och 25% av kursen sker inom ramen för folkhögskolan. 

Den diakonala utbildningen är en av Equmeniakyrkans medarbetarutbildningar och även förutsättningen för att kunna ordineras till diakon i Equmeniakyrkan. Kursen är öppen även för deltagare från andra kyrkor med intresse för diakonalt arbete. 

Ämnesblock på diakonal utbildning:

Diakoni – teori och praktik. Fördjupad kunskap om diakoni, möjlighet att pröva och gestalta yrkesrollen. 
Omvärld och beteende. Salutogent perspektiv, identitet, livsåskådning, hälsa och etik. Att hantera kris och psykisk ohälsa. 
Teologi. Diakonal teologi i ett historiskt, systematiskt och bibliskt perspektiv. Själavårdens teori och praktik, gudstjänst och andakt, individuella samtal. 
Pedagogik. Insikt i pedagogiska teorier i relation till församlingens uppdrag, pedagogisk reflektion, Bibelpedagogik, livsnära samtal – att leda samtalsgrupp. 
Projekt. Genomförande av eget projekt med skriftlig och muntlig presentation
Praktik i församling
Metoddagar då vi reser bort 4-6 dagar för att utforska tystnad, pilgrimsvandring och utepedagogik.

För en utförligare presentation av de olika ämnesområdena, se skolans hemsida, där du också hittar all information om antagning och ansökan. 

Läs mer: brommafolkhogskola.se

Kursfakta

Längd: 2 år
Studietakt: 75 %
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1). Termin 1 50% eller 100%, Termin 2-4 75%.
Ansök senast: Ansökan under vårterminen inför kommande höst.

Läs mer i våra sociala kanaler