Behandlingspedagog

När du läser till behandlingspedagog får du en bred yrkesutbildning som ger dig verktyg och praktiska färdigheter för att arbeta professionellt med människor i förändringsprocesser inom bl.a. socialpsykiatri, kriminalvård, behandlingshem, beroendevård eller förebyggande verksamhet.

Folkbildningens pedagogik med erfarenhetsbaserat lärande, samhällsengagemang och deltagarinflytande präglar utbildningen. I mötet med andra kursdeltagare som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter ökar vi vår förståelse för världen och oss själva. Kursföreståndaren följer dig genom hela utbildningen till behandlingspedagog och du kommer dessutom att möta yrkesverksamma föreläsare som delar kunskap inom sina expertområden. Konsekvensen av detta blir att du får utveckla hela dig! Du får bland annat med dig verktyg, metoder och teorier i och med inläsning av kurslitteratur, skrivuppgifter, grupparbeten och föreläsningar. Vi lägger stor vikt vid att träna inför verkligheten! Nya kunskaper implementeras exempelvis genom att arbeta med case och upplevelsebaserade workshops under närträffarna.

Utbildningens upplägg

Stor vikt läggs också vid grupprocesser och du genomgår en självreflekterande process i handledningsgrupp och i enskilda utvecklingssamtal. Under år två skriver du (individuellt eller i par) ett projektarbete kring ett eget valt ämnesområde inom behandling. Utbildningen är krävande och du kommer att behöva möta dig själv och möta människor i svåra situationer. Med anledning av detta bör du befinna dig i en stabil fas i livet. Du behöver kunna sätta utbildningen i fokus, skolan kan inte ge personliga lösningar på grund av arbete osv.

I utbildningen till behandlingspedagog ingår även 18 veckors praktik, LIA (Lärande i arbete) i nära samverkan med arbetslivet. LIA ger dig en god grund för en kritiskt reflekterande yrkesutövning och dessutom en etiskt förankrad yrkesidentitet. Om du redan har en anställning kan LIA ske på din arbetsplats, om du inte har en anställning blir det på en praktikplats. Du söker själv din praktikplats.

Vi tillhör föreningen BALSAM som är en branschorganisation för utveckling och kvalitetssäkring av tvååriga socialpedagogiska  och behandlingspedagogiska yrkesutbildningar anordnade av folkhögskolor runtom i Sverige. BALSAM:s utbildningsmål är vägledande för vårt utbildningsinnehåll. 

Distansundervisning och närträffar på behandlingspedagog-utbildningen

Varje termin har 3-4 obligatoriska fysiska närträffar på skolan, 3-5 vardagar per närträff. Under närträffarna arbetar vi intensivt med praktiska övningar, diskussioner, grupprocesser och reflektioner. Därför är ditt deltagande i gruppen viktigt och närvaro på samtliga obligatoriska träffar ett krav för kursintyg.

Upplägget på utbildningen till behandlingspedagog är anpassat för att du ska kunna ha ett deltidsjobb vid sidan om och med uppgifter som till största delen går att utföra på olika tider. Studierna förutsätter dock aktiv digital kommunikation med lärare varje vecka. Aktivt deltagande i utbildningen sker även online genom grupparbeten under distansveckorna. Vi rekommenderar att inte arbeta mer än 60% för att hinna med studierna.  

Läs mer på: brommafolkhogskola.se/

Kursfakta

Längd: 2 år
Studietakt: 100 %
Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)
Ansök senast: Ansökan under vårterminen med kursstart kommande höst.

Läs mer i våra sociala kanaler